Kalp kapakçığı hastaları ne yapmalı?
Kalp kapakçığı hastalığı en sık kalp kapakçığı değiştirme ameliyatı ile tedavi edilir. Ameliyat sırasında, hastalıklı kapakçık çıkarılır, onarılır ve mekanik veya biyolojik bir kapakçıkla değiştirilir. Ancak, tüm kalp kapakçığı tipleri onarılamaz.
Kalp kapak hastalığı tehlikeli mi?
Kapak hastalığı mekanik bir sorun olduğundan ilaçla tedavi edilemez; ilaç tedavileri sadece hastalığı ilerletebilir veya semptomları hafifletebilir. Kapak hastalığı genellikle yavaş ilerler, ancak ileri evrelerde kalp yetmezliğine, felce, anormal kalp ritimlerine ve bazen ani ölüme yol açabilir.
Mitral kapak yetmezliği olanlar nelere dikkat etmeli?
Mitral kapak yetmezliği olan herkes düzenli olarak doktora görünmelidir. Bu, hastalığın ilerlemesini izlemek, semptomları değerlendirmek ve tedaviyi optimize etmek için önemlidir. Doktorunuzun önerdiği ilaçları düzenli olarak almak, kalp yetmezliği semptomlarını kontrol altında tutmaya yardımcı olabilir.
Kalp kapakçığı neden bozulur?
Kapak hastalığının nedenleri arasında genetik faktörler, ileri yaş, enfeksiyonlar ve kalp kası hastalıkları gibi çeşitli etkiler yer alır. Genellikle doktor muayene sırasında bir ses duyduğunda tesadüfen keşfedilir. Kapak hastalığı “mekanik” bir sorundur.
Kalp kapakçığının ömrü ne kadardır?
Biyolojik kapakçıklar ortalama 10-15 yıl içerisinde bozulmaktadır.
Kalp kapağında çökme olanlar ne yapmalı?
Mitral kapaklarda yapısal bir bozukluk yoksa, sadece çökme varsa kalp kapakçığının değiştirilmesi asla gerekli değildir. Mitral kapak prolapsusu olan hastaların (ileri mitral yetersizliği olanlar hariç) hayatlarında herhangi bir kısıtlama yapmalarına gerek yoktur.
Kalp kapakçığı ameliyatı olanlar kaç yıl yaşar?
Günümüzde minimal invaziv tekniklerin (koltuk altı minitorakotomi) ve gelişmiş bileaflet (çift yapraklı) metal ve biyolojik kalp kapakçıklarının başarılı bir şekilde uygulanması bu ameliyatların başarı oranını önemli ölçüde artırmıştır. Yapılan ameliyatlar ömrü 30-40 yıla kadar uzatmaktadır.
Kalp kapakçığında sorun olduğu nasıl anlaşılır?
Semptomların çoğu stenoz ve yetersizliği olan kişilerde görülür. Ancak kalp kapakçığı hastalığının yaygın semptomları şunlardır: yorgunluk, kolay yorulma, çarpıntı, nefes darlığı, bacaklarda şişlik, emboli (kan pıhtılarının çıkarılması), felç ve aritmi.
Kalp kapakçığı ameliyatı olmazsam ne olur?
Kalp kapakçığı hastalığı ilerledikçe cerrahi tedavi çok önemlidir. Hastalar ameliyatı reddederse, kapaktaki sorun kötüleşecek ve zamanla cerrahi riski artabilir.
Mitral kapak yetmezliği nefes darlığı yapar mı?
Mitral kapak yetmezliği yorgunluğa veya nefes darlığına neden olabilir. Bazı kişilerde yıllarca hiçbir semptom olmayabilir, ancak bazen kapak yetmezliği akut olarak gelişir.
Mitral kapak düzelir mi?
Sol atrium ile sol ventrikülü ayıran ve iki kısım arasındaki kan akışını düzenleyen mitral kapak, yetersizlik ve darlık nedeniyle işlevini yerine getiremeyebilir. Bu gibi durumlarda mitral kapak onarılır ve işlevi geri kazandırılır.
Mitral kapak yetmezliği hızlı ilerler mi?
Mitral yetmezlik, çeşitli nedenlerle ortaya çıkan, yavaş ilerleyen ve yıllarca belirti vermeyen bir durumdur. Hastalığın en yaygın ancak spesifik olmayan belirtileri yorgunluk ve nefes darlığıdır. Bazı durumlarda mitral kapak yetmezliği aniden gelişebilir. Bu duruma akut mitral kapak yetmezliği denir.
Kalp kapakçığı ilaçla tedavi edilir mi?
Ne yazık ki ilaç tedavisi kapaktaki mekanik sorunu ortadan kaldıramaz. Çoğu durumda ilaçlar kapak hastalığının ilerlemesini önleyemez. Ancak kapak hastalığının kalp üzerindeki olumsuz etkileri ilaçlarla büyük ölçüde önlenebilir.
Kalp kapakçığı nasıl onarılır?
Kalp kapakçıkları bundan 10 yıl önce sadece cerrahi olarak ve kalp-akciğer pompası kullanılarak tedavi edilebilirken, bugün damar yolu ile cerrahi olmayan müdahale yöntemleriyle tedavi edilebiliyor.
Mitral kapak tamiri kaç yıl dayanır?
Romatizmal kapak hastalığı veya diğer mitral kapak problemlerinde kapak tamir edilirse, 10 yıl içinde tekrarlama olasılığı daha da yüksektir. Bu nedenle, hastalarımızın ameliyattan sonra düzenli olarak takip edilmesi önemlidir.
Kalp kapakçığında sorun olursa ne olur?
Kalp kapakçığı hastalığı erken evrelerde genellikle hiçbir belirti göstermez, bu nedenle tanı ve tedavi gecikir. Bu, kalp yetmezliği, kalp aritmisi, felç ve kalp krizi ve hatta ani ölüm gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.
Kalp kapakçığı yetmezliği nasıl tedavi edilir?
Tıbbi tedavide diüretikler, tansiyon ilaçları ve kan incelticiler kullanılır. İleri kapak yetersizliği olan hastalar mitral kapak onarımı veya kapak replasmanı gerektirir. Kapak replasmanı için biyonik veya metal kapaklar kullanılabilir.
Kalp kapakçığı kaçağı tehlikeli midir?
Kalp kapakçığındaki sızıntı “hafif” ise büyük bir tehlike oluşturmayabilir, ancak her durumda düzenli tıbbi kontroller şarttır. Durum ciddiyse, ileri sızıntılar tehlikeli olabilir; kalp yetmezliği, felç, kalp ritmi bozukluğu ve hatta ani ölüm gibi yaşamı tehdit eden riskler de vardır.
Kalp kapakçığı riskli mi?
Riskler ve Komplikasyonlar Kalp kapakçığı ameliyatları, tüm cerrahi prosedürlerde farklı koşullar altında ortaya çıkabilen genel riskler olan anesteziye bağlı reaksiyonlar, solunum problemleri, felç, kan pıhtısı, enfeksiyon, kalp krizi ve hatta ölüm gibi riskleri de içerebilir.