İçeriğe geç

Mısır Ülkemizde En Çok Hangi Bölgede Yetişir

Türkiye’de mısır en çok nerede yetişir?

Doğu Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu gibi geleneksel mısır yetiştirme alanlarına ek olarak, son zamanlarda Orta ve Orta Anadolu ile Ege’de mısır ekim alanlarında önemli bir genişleme olmuştur. Üretimdeki il dağılımına bakıldığında, sıranın Konya, Adana ve Mardin olduğu görülmektedir.

Mısır en çok hangi bölgede yetişir KPSS?

Mısır hangi bölgede yetişir? Ülkemizde mısır ağırlıklı olarak Akdeniz bölgesinde yetiştirilmektedir.

Mısır en çok nerede yetişir tüik?

En çok mısır yetiştirilen 10 il; Konya (%19), Adana (%15), Mardin (%8), Osmaniye (%6), Karaman (%5), Sakarya (%5), Manisa (%5), Şanlıurfa (%4), Diyarbakır ( %4’ü Kahramanmaraş ve %4’ü Kahramanmaraş’ta olup, bu iller Türkiye mısır üretiminin %75’ini sağlamaktadır.

Mısır konyada yetişir mi?

Mısıra genel olarak bakacak olursak Türkiye’de yaklaşık 6 milyon 750 bin dekar alanda mısır yetiştirilmektedir. Bunun 1 milyon 750 bin dekarı Konya bölgesindedir. Türkiye üretiminin yaklaşık yüzde 30’u Konya’da üretilmektedir.

Türkiye’de mısır en çok nerede yetişir 2024?

Ülkemizin hemen hemen her bölgesinde mısır yetiştirilebilmesine rağmen en yoğun olarak Karadeniz bölgesinde yetiştirilmektedir. Bölgemiz 300.000 ila 350 nüfusa sahiptir.

Mısır hangi bölgededir?

Büyük bölümü Kuzey Afrika’da ve küçük bir bölümü de (Sina Yarımadası’nda) Asya’da yer alan Mısır’ın batıda Libya, güneyde Sudan, kuzeyde Akdeniz, doğuda ise İsrail, Filistin ve Kızıldeniz ile sınırı vardır.

Mısır hangi yöreye aittir?

Mısır (Zea mays), genellikle çok nemli iklime sahip bölgelerde yetiştirilebilen bir üründür. Kökeni Meksika ve Orta Amerika’dır.

Türkiye mısır üretiminde dünyada kaçıncı sırada?

Türkiye mısır ekim alanı bakımından dünyada yedinci sırada yer almaktadır. Verimlilik bakımından birinci sıradadır. Yeni Zelanda’dan sonra 11 ton/ha ile ABD gelmektedir.

Mısır hangi toprakta yetişir?

TOPRAK İSTEKLERİ Ancak mısır bitkisi, organik madde ve bitki besin maddeleri açısından zengin, iyi drenaj ve havalanmaya sahip, derin, sıcak, tınlı topraklarda en iyi gelişimi ve en yüksek verimi gösterir.

Mısır’da en çok ne yetişir?

Mısır, buğdaydan sonra dünyada ikinci büyük tahıl ürünüdür, onu pirinç takip eder.

Yerli mısır kaç sıra olur?

Birçok alanda kullanılan, gıda bitkisi olarak da önemli bir yere sahip olan mısır bitkisinin yerli sayılabilmesi için mutlaka 8 sıra olması gerektiği, bu sıra sayısının üstündeki sıralara sahip mısırların ise melez, hatta daha da yaygın olarak GDO’lu olduğu tartışmalarını sıklıkla görüyoruz.

Türkiye’de mısır üretimi ne kadar?

Ülkemizde 2023/24 üretim sezonunda 9,1 milyon dekar alanda 9 milyon ton mısır üretimi yapılmış olup, 300.

Konya’da en çok ne yetişir?

Türkiye’nin Konya şehrinde; Buğday, şeker pancarı, fasulye, havuç ve tavuk yumurtası üretiminde ilk sırada yer almaktadır. Arpa, nohut, patates, ayçiçeği ve mantar üretiminin yanı sıra et, süt ve süt ürünleri üretiminde de ilk sırada yer almaktadır. Bu nedenle bu alanlarda lider bir üretim merkezidir.

Akdeniz’de mısır yetişir mi?

Mısırın en çok yetiştirildiği bölge Akdeniz olurken, onu Karadeniz, Marmara ve Ege Denizi takip ediyor.

Konya’da mısır ne zaman ekilir?

EKİM ZAMANI Konya ve benzeri bölgeler için en uygun ekim zamanı 25 Nisan ve 20 Mayıs’tır. Bu tarihten önce ekim kesinlikle yapılmamalıdır.

Yerli mısır kaç sıra olur?

Birçok alanda kullanılan, gıda bitkisi olarak da önemli bir yere sahip olan mısır bitkisinin yerli sayılabilmesi için mutlaka 8 sıra olması gerektiği, bu sıra sayısının üstündeki sıralara sahip mısırların ise melez, hatta daha da yaygın olarak GDO’lu olduğu tartışmalarını sıklıkla görüyoruz.

1 dönüm mısır kaç ton verir?

Bu proje çiftçilerimize teknik destek, eğitim ve ekipman (pnömatik ekim makinesi, çapa, mısır silaj makinesi) sağlamıştır. Yönetilen silajlık mısır tarlalarının hasat zamanında dekar başına 6-7 ton ürün üretmesi beklenmektedir.

Mısır çok su ister mi?

Birçok tarım ürünü gibi mısır da su ihtiyacını doğal olarak karşılayamadığı için ek sulama gerektirir. Mısır, sıcak iklimlerde yetişen ve suyu seven bir üründür. Mısır yeterli su almazsa önemli verim kayıpları yaşayabilir.

Mısır hangi şehirde meşhurdur?

Mısır üretimi özellikle Mardin, Adana, Şanlıurfa, Manisa, Sakarya, Osmaniye, Mersin, Konya, Aydın, Kahramanmaraş, Bursa, İzmir, Hatay, Samsun ve Diyarbakır illerinde yoğunlaşmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir