İçeriğe geç

Denizlinin En Büyük Mahallesi Hangisi

Denizli’nin kaç tane mahallesi var?

Denizli’nin 19 ilçesi, bu ilçelerin içinde 68 belde ve 361 köyü vardı. 6360 sayılı Büyükşehir Yasası ile belde ve köyler ilçeye dönüştürüldü. Günümüzde 19 ilçe ve 624 mahalle bulunmaktadır.

Denizlinin en büyük ilçesi neresidir?

Acıpayam, Denizli ilinin bir ilçesidir. TUİK verilerine göre ilçenin nüfusu 31 Aralık 2021 itibarıyla 55’tir.

Denizli’nin merkez ilçeleri hangileri?

Denizli’nin 19 ilçesi bulunmaktadır. Merkez ilçeler: Merkezefendi. Pamukkale.

Denizli hangi ilden ayrıldı?

1883 yılında Sarayköy, Buldan ve Tavas kazalarının katılmasıyla sancak haline gelen Denizli, 1884 yılında Çal ve Acıpayam kazalarının katılmasıyla Aydın’a bağlı bir valilik haline gelmiş, 1923 yılında kuruluşuyla Türkiye Cumhuriyeti’nin bir ili olmuştur.

Denizli Türkiye’nin kaçıncı büyük şehri?

Die bevölkerungsreichsten Städte der TürkeiZeileStadtProvinz10MersinMersin11DiyarbakırDiyarbakır12EskişehirEskişehir13DenizliDenizli54 weitere Zeilen

Denizli Pamukkale’nin kaç mahallesi var?

Pamukkale, eski adıyla Akköy, Denizli’nin en kalabalık ilçesidir. 12 Kasım 2012’de Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden geçen 6360 sayılı kanunla ismi değiştirilmiştir. 61 mahalleden oluşmaktadır.

Denizli nüfusu kaç 2024?

En kalabalık ilçe 346.000 nüfuslu Pamukkale’dir. En az nüfuslu ilçe ise 5.000 nüfuslu Baklan’dır.

Denizli’nin merkez nüfusu kaç?

2022 yılında 1 milyon 56 bin 332 olan kentsel nüfus, binde 2,6 artarak 2023 yılı sonunda 1 milyon 59 bin 82’ye yükseldi. 2022 yılı sonunda nüfus sayısı 336 bin 818 olarak bildirilen Merkezefendi’nin nüfusu ise binde 10,6 artarak 340 bin 400’e çıktı.

Denizli ne kadar büyük?

Denizli İli 28° 38′ – 30° 05′ Doğu meridyenleri (doğu ucu; Çivril ilçesine bağlı Gümüşsu – Gökgöl köyü, Dinar sınırındaki Efekli Tepe, batı ucu Aydın, Manisa; güneyde Muğla; kuzeyde Uşak illeri). ) Alan 12 .

Denizli’nin iklimi nedir?

Yıllık ortalama maksimum sıcaklık 34 °C civarındadır ve ortalama minimum sıcaklık 2 °C civarındadır. Bu değerler yazın 40 Cº’ye kadar yükselir ve kışın -10 Cº’ye düşer. Esasen Denizli, iklim açısından Orta Anadolu bölgesine yakındır. İlde yazlar genellikle sıcak ve kurak, kışlar ise ılık ve yağışlıdır.

Denizli’nin ismi neden Denizli?

Timurlenk’in Zaferler Kitabı’nı yazan Şerafettin Zeydi, “Tenguzluğ” ve “Tonguzluğ” olarak iki isimden bahseder. “Tengiz” kelimesi Eski Türkçe’de “deniz” anlamına gelir. “Tengüzlü” modern yazımda “Denizli” anlamına gelir.

Denizli Sevindik nereye bağlıdır?

Sevindik, Denizli’nin Merkezefendi ilçesine bağlı bir ilçedir.

Denizli’yi kim kurdu?

Tarihçe. Denizli şehri ilk olarak MÖ 261-245 yılları arasında Seleukos kralı II. Antiochus tarafından bugünkü şehrin 6 km kuzeyindeki Eskihisar köyü civarında kurulmuştur. II. Antiochus şehre karısı Laodicea’nın adını vermiştir. Şehir M.S.’de “Laodikeia” adını almıştır ki bu da “Laodice Şehri” anlamına gelmektedir.

Denizli deprem bölgesi mi?

Birinci derece deprem bölgesinde bulunan Denizli, tektonik aktivitenin en yoğun olduğu bölgelerden biridir. Bu nedenle son zamanlarda deprem fırtınası dediğimiz bir deprem şiddeti yaşıyoruz.

Denizli’de ne yemeği meşhur?

Börülce çorbası, mercimek çorbası, domates çorbası, kuru börülce çorbası, tarhana çorbası, ovmaç çorbası gibi yöreye özgü çorba çeşitleri vardır. Başlıca et yemekleri ise tas kapama, kumbar dolması, sirkeli et, nohutlu et, tandır, kol dolması, ciğer dolması, saçta işkembedir.

Türkiye’de kaç mahalle var?

İl sayısı: 81 Büyükşehir belediye sayısı: İlçe sayısı: 922 İl belediye sayısı: İlçe sayısı: 32255 Büyükşehir ilçe belediye sayısı: Köy sayısı: 18254 İlçe belediye sayısı: Bağlı kuruluş sayısı: 23796 Kentsel belediye sayısı : 1 satır daha

Denizli ne kadar büyük?

Denizli İli 28° 38′ – 30° 05′ Doğu meridyenleri (doğu ucu; Çivril ilçesine bağlı Gümüşsu – Gökgöl köyü, Dinar sınırındaki Efekli Tepe, batı ucu Aydın, Manisa; güneyde Muğla; kuzeyde Uşak illeri). ) Alan 12 .

Kalenin kaç köyü var?

Merkez dahil 1 belediye, 19 köy ve 43 mezradan oluşmaktadır. Doğusunda Elazığ, batısında Malatya il merkezi, kuzeyinde Karakaya-Barai Gölü çevresi ve Elazığ iline bağlı Baskil ilçesi, güneyinde ise Pütürge ilçesi bulunmaktadır.

Denizli gelişmiş bir şehir mi?

Denizli, Türkiye’nin en gelişmiş on ili arasında yer alıyor. Yeni teşvik sisteminin temelini oluşturan İller ve Bölgeler Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Sıralaması (SEGE) 2011 Araştırması’na göre şehir, İstanbul, Ankara, İzmir, Kocaeli, Antalya, Bursa, Eskişehir, Muğla ve Tekirdağ’ın ardından 10. sıraya yükseldi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir